Top 5 Beste Tekentablets Voor Beginners en Professionals Kopen 2024

Last updated on januari 2nd, 2024 at 09:53 pm

Ben je een grafisch designer of wil je simpelweg mooie figuren tekenen? Dan kom je al snel uit bij een tekentablet. Deze speciale tablets zijn uitermate geschikt voor digitale artiesten. Ze worden ook wel digitizer of grafisch tableaus genoemd. Hoewel de laatste variant iets simpeler van aard is. In dit artikel gaan we dieper in op de 5 beste tekentablets van 2024 voor zowel beginners als professionals en waarom je een tekentablet zou moeten kopen.  

 

De 5 Beste Tekentablets Van 2024 Voor Beginners En Professionals

 

5. Wacom Intuos 3D Pen & Touch Medium

 

wacom intuos 3d pen touch medium

 

 

Er zijn nieuwe en wellicht betere modellen op de markt en het ziet er niet zo slank uit als de nieuwere Intuos-tablets, maar de Intuos 3D Pen & Touch Medium is nog steeds een geweldige tablet op instapniveau als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding.

Als de prijs je grootste zorg is, is de Pen & Touch 3D Medium een hele goede keuze. Je kan de tekentablet namelijk al aanschaffen voor een stuk lagere prijs dan de huidige Intuos Art Medium.

De Pen & Touch heeft zeer vergelijkbare functies als de nieuwere Intuos-modellen. De belangrijkste verschillen zijn meestal niet echt merkbaar en vrij oppervlakkig. Wat wel een behoorlijk verschil is en wij graag willen benoemen is de pen. Wij geven toch de voorkeur aan de grotere Pen & Touch-pen. De huidige Intuos-pennen wordt toch als iets te licht ervaren.

Een puntje om rekening mee te houden is de software. De kans is aanwezig dat het wellicht niet langer meer wordt ondersteund. Hetzelfde geldt voor de stuurprogramma-ondersteuning, wat steeds minder zal worden naarmate er nieuwere versies van Windows en Mac worden uitgebracht.

Als je je zorgen maakt over toekomstbestendigheid is dit misschien niet helemaal de beste optie voor jou. Anders is het een geweldige tekentablet die vooral voor beginners en voor kinderen is geschikt. Je kan zo kennis maken met een grafisch tableau en als het bevalt, ga je een stapje hoger door een duurder model aan te schaffen. Dit is een uitstekende budget tekentablet waarmee je goed kan experimenteren.

 

 • Formaat: Medium (216 x 135 mm)
 • Geen ingebouwd beeldscherm
 • Multi-touch
 • Bewegingsresolutie (LPI) 2540
 • Instelbare knoppen
 • Voedingstype USB

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij Bol.com

 

4. Wacom Intuos Art Medium

 

Wacom Intuos Art Medium digitizer

 

Samen met de Intuos Draw, Photo en Comic is de Intuos Art de nieuwste toevoeging aan de Intuos-lijn met tablets voor beginnende digitale en grafische designers.

De Intuos Art-pen mist een gom op de achterkant en de pen is relatief kleiner en lichter dan de pen van zijn voorganger, de Intuos Pen & Touch. Hoewel het niet heel erg veel is, is het verschil toch merkbaar.

Persoonlijk houden wij van een zwaardere pen, maar dat heeft te maken met de grootte van de hand. Mocht je grote handen hebben dan zal je ervaren dat een zwaardere pen iets lekkerder in de hand ligt.

Jongere designers vinden de Intuos Art misschien wel comfortabeler om mee te werken.

Het is duidelijk dat de ontwikkelaars comfort deze keer een prioriteit was. Dit is goed te zien in de afgeronde hoeken op de tablet en de stylus.

De ontbrekende gom is niet een heel groot probleem, omdat niet iedereen er vaak gebruik van maakt.

En net als ik gebruiken veel kunstenaars liever een gom brush in het programma dan dat ze hun pen omdraaien om te wissen.

 

 • Formaat: Medium (224 x 148 mm)
 • Geen ingebouwd beeldscherm
 • Multi-touch
 • Bewegingsresolutie (LPI) 5080
 • Instelbare knoppen
 • Voedingstype USB

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij Bol.com

 

3. Wacom Intuos Pro Large

 

Wacom Intuos Pro Large grafische tablet

 

Hoge pendrukgevoeligheid, hoge resolutie, talrijke tijdbesparende sneltoetsen, hellingshoekherkenning
en een groot tekenoppervlak. Deze kenmerken zorgen ervaar dat de Intuos Pro Large behoort tot de beste tekentablet zonder een geïntegreerd scherm.

Het tabletoppervlak is merkbaar korreliger dan de Intuos-tablets op instapniveau. Artiesten die een achtergrond hebben in het maken van ontwerpen met potlood op papier zijn een beetje wrijving gewend als ze aan het tekenen zijn.

Het voelt niet alleen natuurlijker, maar het helpt ook je lijnen te beheersen. De oudere generatie tablets hadden een glad oppervlak, wat best ongemakkelijk voelde.

Wij geven de voorkeur aan een korrelig oppervlak en wij hebben met de Wacom Intuos Pro Large dat dit grafisch tableau meer op een stuk papier lijkt.

Wat betreft de slijtage van de penpunten kan dit worden voorkomen door de pendruk goed te kalibreren. Sommige designers gaan zelfs zo ver dat ze een stuk printerpapier op het tekenoppervlak plakken om de snelheid van de puntenslijtage te verminderen.

De Wacom Intuos Pro Large is een hele goede tekentablet. Wij denken dat voornamelijk hobbyisten alles eruit zullen kunnen halen, maar ook voor professionals is dit een uitstekende tekentablet. Kijkend naar alle functies behoort het ook tot de beste tekentablet voor fotografen.

 

 • Formaat: 13 inch
 • Ingebouwd beeldscherm
 • Geen Multi-touch
 • Bewegingsresolutie (LPI) 5080
 • Instelbare knoppen
 • Voedingstype USB

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij Bol.com

 

2. Cintiq Companion 2

 

Cintiq Companion 2 tekentablet

 

Nu komen we op het gebied van de professionele designers. De Cintiq-lijn bevat tablets met een geïntegreerd
scherm zodat je direct kunt tekenen met je pen. Sommige modellen hebben zelfs een ’touch’ die het toelaat om met je vingers te bewegen, in- of uit- te zoomen en te draaien.

De Cintiq Companion 2 gaat nog een stap verder en voegt een volwaardige Intel-computer toe aan de mix. Ja, je leest het goed. Deze tablet voert Windows 10 uit en elke toepassing die Windows 10 ondersteunt.Je zou dan kunnen denken aan Photoshop, Corel Painter, zBrush, noem het maar op!

Het mooie is dat de Cintiq Companion 2 niet verbonden hoeft te zijn met je computer, hoewel je het natuurlijk kunt verbinden als je de tablet wilt gebruiken om ook de ontwerpen op je computermonitor te laten weergeven.

Wij vinden de Cintic Companion 2 helemaal top. Deze tablet is perfect om lekker naar prachtige, schilderachtige locaties te gaan en rustig de mooie, vrije natuur te tekenen.

Het heeft een 13-inch Quad HD-scherm en is groot genoeg om het gevoel te krijgen dat je in een schetsboek tekent of schildert op een canvas. Daarnaast beschikt het over een ‘anti-glare’ oppervlak dat vervelende reflecties verspreidt en voorziet de pen van een klein puntje zodat het voelt alsof je op papier tekent. Het is echt een digitaal schetsboek dat je overal mee naartoe kunt nemen.

Afhankelijk van het model is het krachtig genoeg om zich te meten met een ​​computer. Zo draait het energie-vretende applicaties zoals Photoshop, zBrush en After Effects met gemak.

De enige minpunten zijn de relatief korte batterijduur en het geluid van de ventilator kan af en toe iets harder zijn dan je bent gewend.

Verder is het werkelijk een verbazingwekkende alles-in-één digitaal tekentablet.

 

 • Formaat: 13 inch
 • Ingebouwd beeldscherm
 • Multi-touch
 • Bewegingsresolutie (LPI) 5080
 • Instelbare knoppen
 • Voedingstype USB

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij Bol.com

 

 

1. Wacom Cintiq 22 HD Pen & Touch 

 

Beste Tekentablets 2018 Kopen

 

Het grote tekenoppervlak van de Cintiq, een geïntegreerd scherm en de professionele functies plaatsen de tekentablet met stip op nummer 1 van deze lijst.

Net als de Cintiq Companion hebben de Cintiqs een geïntegreerd scherm, maar geen ingebouwde computer. Ze moeten verbonden zijn met een desktop of laptop om te functioneren.

De grootste variant  van de Wacom Cintiqs op dit moment is de 27QHD. Zoals het doet vermoeden bezit het over een mooi en groot 27-inch scherm. Een grotere afmeting voor een tablet is er tot nu toe niet verkrijgbaar. Het Quad-HD-scherm geeft een duidelijk beeld en de kleurnauwkeurigheid is geweldig.

Als 27 inch te groot voor je is, zijn er kleinere formaten van de Cintiq die ook net zo goed zijn. Zo heb je keuze uit 24, 22 en 13-inch modellen. Allemaal werken ze hetzelfde. Het verschil zit in de schermformaten en sneltoetsen.

Alle huidige Cintiqs kunnen de kanteling van de pen herkennen, waardoor een artiest of designer de kanteling van zijn pen kan gebruiken om tijdens het schilderen of tekenen de uitdrukking van een penseel nauwkeurig weer te laten geven. Je kan bijvoorbeeld denken aan het effect wat je creëert als je tekent met de zijkant van een potlood.

De Cintiqs beschikken ook over verschillende sneltoetsen welke zich aan de zijkanten van de tablet of op de afstandsbediening bevinden. Deze sneltoetsen kunnen een grafisch ontwerper veel tijd besparen door veelgebruikte hulpmiddelen en functies met één druk op de knop in te schakelen.

De Cintiqs zijn het neusje van de zalm, maar ze hebben een behoorlijk prijskaartje. Hoewel, als je bedenkt dat je zowel een gigantische tablet als een HDTV met ingebouwde digitzer koopt, is het geen onredelijke prijs.

Verder willen we je attenderen op imitatie Cintiqs. Ze zijn een fractie van de prijs van een Wacom
Cintiq, maar ze zijn ook een fractie van de kwaliteit. Verschillende bedrijven maken een product dat qua uiterlijk lijkt op de Cintiq, maar bij nadere beschouwing bouwen de bedrijven de tablets met goedkope generieke onderdelen.

We horen geen goede verhalen over deze imitatietablets en raden je de aanschaf dan ook zeker af. Ben je een professional grafisch designer en ben je op zoek naar de beste tekentablet die je kunt kopen, dan is het zonder enige twijfel een echte Cintiq.

 

 • Formaat: 13, 22 & 27 inch
 • Ingebouwd beeldscherm
 • Multi-touch
 • Bewegingsresolutie (LPI) 5080
 • Instelbare knoppen
 • Voedingstype USB

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad van de 27 Inch bij Bol.com

Bekijk HIER de prijs en voorraad van de 22 Inch bij Bol.com

Bekijk HIER de prijs en voorraad van de 13 Inch bij Bol.com

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een tekentablet en past het bij je?

 

tekentablet tips

 

Wat is een tekentablet en hoe werkt het?

Een tekentablet (ook bekend als een grafische tablet of digitizer) is een hardware-invoerapparaat dat voornamelijk wordt gebruikt door digitale artiesten of designers, maar ook veel niet-artiesten gebruiken het. Grafische tablets hebben een hard plastic, aanraakgevoelig tekenoppervlak dat de bewegingen van een stylus of muis overbrengt naar een monitor.

De positie van de stylus of muis correleert direct met de positie van de cursor op de monitor. Het duurt even om te wennen aan het tekenen op het tabletoppervlak, maar als je eenmaal over de leercurve heen bent, is het net zo natuurlijk als een pen of potlood op papier gebruiken.

 

Wat kun je met een tekentablet? 

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar we zetten er een aantal voor je op een rijtje.

 • Je kunt tekenen,
 • je kunt retoucheren of afbeeldingen herstellen,
 • je kunt digitale schilderijen met een grotere nauwkeurigheid maken dan met een muis,
 • je kunt veel sneller ontwerpen maken,
 • je kunt de pen als een muis gebruiken en zo sneller werken.

 

Welk formaat tekentablet?

 

hoe groot tekentablet

 

Grafische tablets variëren in grootte van 4″ x 5″ tot 18″ x 12″. Als je iets groters nodig hebt dan kom je al snel bij de Cintiq met een minimale afmeting van maar liefst 20.4″ x 12.8″. Hoewel kleine tablets geschikt zijn voor thuis en professioneel gebruik, geven de meeste kunstenaars de voorkeur aan middelgrote tot grote tablets omdat ze meer natuurlijke teken- / schilderbeweging kunnen maken.

Voor niet-kunstenaars is meestal een kleine tablet voldoende. In feite heeft het de voorkeur van mensen die geen grote tablet nodig hebben om hun innerlijke Picasso uit te drukken. Degenen met een handworteltunnel en soortgelijke problemen geven ook de voorkeur aan kleinere tabletten. Minder minder beweging betekent immers minder spanning op hun polsen en handen.

Een ander punt om te overwegen bij het kiezen van een tablet is de daadwerkelijke vrije tekenruimte. Houd er rekening mee dat de afmetingen van een tablet verwijzen naar de daadwerkelijke tekenruimte en niet naar de buitenste afmetingen van de tablet.

 

Welke programmeerbare functies heeft een tekentablet?

Functies variëren van tablet tot tablet, maar de meeste hebben tenminste een paar programmeerbare knoppen, of ze nu op de tablet zelf staan of op de stylus. Hieronder vind je een lijst met enkele van de knoppen die je zou kunnen vinden.

 

Sneltoetsen

De meeste tablets bevatten uitdrukkelijke toetsen, zelfs de piepkleine modellen. Deze toetsen kunnen worden geprogrammeerd om veelgebruikte toetsaanslagen en functies uit te voeren.

 

Zijkant van de pen

De zijkant van een stylus wordt meestal ingesteld door te dubbelklikken en met de rechtermuisknop te klikken. Sommige modellen bieden u echter de mogelijkheid deze standaardfuncties te wijzigen.

 

Wieltje of ringetjes

De Intuos-tablets van Wacom worden geleverd met een handige kleine aanrakingsring. Dit aanraakgevoelige stukje bepaalt automatisch schuiven / zoomen, lagen, penseelgrootte en canvasrotatie. U kunt het ook programmeren om andere functies uit te voeren door eenvoudig het menu met tableteigenschappen te bezoeken en nieuwe functies toe te wijzen. Eenmaal toegewezen, brengt één klik op de middelste knop het menu op uw monitor naar voren en kan je een keuze maken.

 

Stylusfuncties

 

goedkope pen tekentablet

 

De penpunten

Naast de standaard hard plastic penpunt biedt Wacom een ​​verscheidenheid aan extra penpunten voor hun pennen. Als je een potlood op papier wilt voelen, dan zal de harde viltstift het werk doen. Flexpunten geven je een soortgelijk gevoel, maar zullen niet zo snel verslijten als hun gevoelige tegenhanger.

Ben je op zoek naar een penseelachtig gevoel? Slagpuntjes hebben een klein ‘veertje’ waardoor de punt net iets extra’s heeft om je stylus te laten transformeren in een penseel.

 

Tekentablets met een gom

Veel tabletpennen worden geleverd met een drukgevoelige gom die net als een potloodwisser werkt. In plaats van grafiet of inkt te wissen, wist het digitale markeringen en informatie in programma’s van Microsoft Word tot Adobe Photoshop.

 

Overige stylusopties

Als het gaat om stylusopties, is Wacom de leider. De meeste fabrikanten verkopen geen alternatieve pennen of zelfs alternatieve penpunten. Je krijgt hun basispen en dat is alles! Naast de standaardgrippen die bij een Wacom-tablet wordt geleverd, verkopen ze ook opbergpennen zoals een air brush (in de vorm van een luchtpenseel), een kunstpen, een klassieke pen (slanker zonder rubberen grip) en een inktpen. Elke stylus is ontworpen om het gevoel en de effecten na te bootsen die hij vertegenwoordigt.

 

Bekijk HIER goede pennen voor tekentablets

 

Drukniveaus

Drukniveaus voor de meeste tablets zijn 256, 512, 1024 of 2048. Deze cijfers verwijzen naar de gevoeligheidsniveaus van de stylus. Hogere niveaus zijn het gevoeligst en produceren de beste resultaten, vooral als je je pen voor het creëren van kunst gebruikt.

Drukniveaus werken hetzelfde als een penseel, potlood of krijtje. Hoe harder je drukt, hoe donkerder en dikker de lijn. De drukgevoeligheid van de stylus is vooral belangrijk voor digitale artiesten die veel bezig zijn met de lijndikte, kleur, transparantie en vermenging.

Bij sommige pennen met een hoger uiteinde kan je ook kanteling en rotatie gebruiken om de lijndikte en de richting van de penseel te regelen.

 

Heb je een grafische tablet nodig?

Als je digitaal illustratiewerk of retouchering van foto’s doet, kan een grafische tablet je werk een stuk eenvoudiger en veel leuker maken. Een stylus biedt een natuurlijkere manier om te tekenen, te schilderen en te retoucheren dan een muis ooit zou kunnen bieden. Het gebruik van een muis werkt toch vaak traag en onhandig en is simpelweg niet ideaal. Ben je een grafisch ontwerper, of houd je van tekenen als hobby, dan is een grafische tablet iets wat je wilt hebben!

 

Welke tekentablet kan ik het beste kopen?

Nu je hebt kunnen lezen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste tekentablet vatten we nog een keer samen wat volgens ons de beste tekentablets zijn die je kan kopen. 

 • Wacom Intuos Art Pen & Touch Medium
 • Wacom Intuos Art Medium
 • Wacom Intuos Pro Large
 • Cintiq Companion 2
 • Wacom Cintiq 27QHD Pen & Touch 

 

Conclusie

In dit artikel zijn we in gegaan op de Top 5 Beste Tekentablets Voor Beginners en Professionals van 2024. Daarnaast ben je meer te weten gekomen waar je op moet letten als je een grafische tablet zou kiezen. Bekijk de tekentablets die we hebben aangeraden en we wensen je veel teken- of ontwerpplezier!

 

Samenvatting

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.