Top 8 Gratis Windows Programma’s Die Iedereen Zou Moeten Gebruiken

Last updated on maart 30th, 2020 at 07:03 pm

Windows laptops blijven nog altijd het populairst. Windows gebruikers hebben een enorme selectie van gratis apps om uit te kiezen. In dit artikel worden de top 8 gratis Windows programma’s die iedereen zou moeten gebruiken besproken. Ook vertellen we over een paar andere apps die ook gratis en goed zijn, maar net buiten ons toplijstje vallen. Laten we beginnen! 

Top 8 Gratis Windows Programma’s Die Iedereen Zou Moeten Gebruiken

1. AVG en Avast

AVG. Voor veel mensen klinkt dit als erg bekend. Voor hen die het nog niet kennen. Dit is een anti-virus. Wij behoren zelf tot de grote groep mensen die helaas niet een anti-virusapplicatie gebruiken, simpelweg omdat we te lui zijn.

Maar af en toe de boel schoonmaken, kunnen we nog wel. Maar voor de meeste mensen, die wat verstandiger zijn, is het slim een anti virus te gebruiken. Onze twee favorieten zijn AVG en Avast, of A.V.A.S.T.

Er is een handige website genaamd AV-TEST. Dit is een onafhankelijke site die anti-virussen nauwkeurig test. Vervolgens updaten ze hun toplijst, zodat je een goed beeld krijg van welke wordt aangeraden en waarom.

Dus wat ons betreft, qua gratis versies, zijn AVG en Avast hele goede keuzes om je laptop of smartphone mee te beschermen.

AhnLab is ook goed, maar het is een betaald programma. Als we toch iets specifieker moeten zijn met het kiezen van een winnaar dan zeggen we dat Avast op dit moment beter is in het opspeuren van actuele Malware, maar AVG vraagt iets minder van je systeem. Je kan echt geen verkeerde keus maken met één van deze anti-virusprogramma’s.

avast antivirus gratis windows apps

Wij gaan liever voor iets betere prestaties, dus we hebben een lichte voorkeur voor Avast. Welk programma je wellicht ook eens voorbij hebt zien komen is de Microsoft Windows Defender. Het programma vergt veel van je computer, wat voor vertraging zorgt en is niet iets minder in het detecteren van malware. 

2. Ditto

Als tweede bespreken we een klembordprogramma genaamd Ditto. Dit slaat in feite alles op wat je kopieert met Ctrl-C. Dus als je een selectie van teksten kopieert, en dan meer tekst kopieert, slaat Ditto alles op in een klembord manager. Erg handig voor essays, website- of appontwikkeling, en eigenlijk bijna alles. Als je er nooit eerder gebruik van hebt gemaakt, installeer het. Het is een erg klein en licht bestand en best wel handig. Een goede gratis Windows app.

ditto windows

3. F-lux

Het volgende programma is f. lux, of F-lux. Het is een programma dat de kleurtemperatuur aanpast van je scherm, gebaseerd op de tijd. Dus tijdens daglicht is je scherm volledig normaal, maar als het donker wordt, worden blauwe tinten verminderd, zodat het comfortabeler is voor je ogen.

flux goede programma's

In het begin is het een beetje raar omdat dingen erg warm en oranje lijken, maar je went eraan. En als je eraan gewend bent is PC gebruik tijdens nacht makkelijker voor je ogen. Persoonlijk merken we dat we makkelijker in slaap vallen als we een PC gebruikt heb met f. lux aan. Kortom, een heel goed gratis Windows programma!

4. IObit

De volgende app, oke, hier moeten we eerst over iets vergelijkbaars praten. Er is een app genoemd CCleaner. Het was geweldig, het behoorde echt in de top apps voor Windows. Maar Windows is beter geworden en beter in eigen troep opruimen. Nu, tenzij je echt weet wat je aan het doen bent, raden we geen CCleaner meer aan. Zeker met het schoonmaken van registers.

Nu kan het schoonmaken van een register schoonmaak belangrijke dingen verpesten. Het punt is, CCleaner had ook een goede uninstaller, maar omdat we CCleaner niet meer aanraaden moeten we een goed alternatief vinden. Op moment van schrijven is onze favoriet ‘IObit uninstaller‘. Het is best simpel, de UI is goed, en het doet wat het beweert. Het verwijdert programma’s volledig.

5. Notepad++

De laatste van deze groep apps is een tekst bewerker. Dus in plaats van een erg basic programma te gebruiken zoals Notepad dat op Windows zit, is er iets genaamd Notepad++, het is eigenlijk een betere versie van Notepad. Veel features zijn gericht op ontwikkelaars, er is Syntax highlighting, en Multi-editing. Maar veel features zijn geweldig voor normale mensen. Je kan in- en uitzoomen, en mijn favoriete is dat je meerdere tabs kan open hebben staan.

notepad plus

Dus ik gebruik tekst bewerker voor een aantal dingen in m’n leven, en Notepad++ is er geweldig voor. En ik weet dat een aantal van jullie ontwikkelaars zijn, en je dingen zoals Sublime en Atom gebruikt, maar voor de gemiddelde persoon die geen ontwikkelaar is, is Notepad++ prima.

6. 7-Zip

7-Zip, een zeer nuttig programma waarvan ik hoop dat de meesten van jullie dat al hebben geïnstalleerd. Het is een extreem populair programma voor het comprimeren van bestanden en het extraheren van allerlei bestandscontainers. Het lijkt erg op de bekende WinRar, alleen is de 7-Zip voor meer bestandstypes geschikt. Dus als je ooit een raar bestandstype tegenkomt dat je nog nooit eerder hebt gezien, zal 7-Zip dit zonder problemen herkennen en raad mee weten. Denk aan zip-bestanden, rar-bestanden, en zelfs “tar.gz”.

7. Everything

Deze app is speciaal voor het zoeken naar bestanden op uw computer. Je vraagt je misschien af, waarom heb ik dat nodig als Windows al een ingebouwde zoekfunctie heeft? Maar als je ooit daadwerkelijk naar een bestand hebt gezocht, besef je dat dit super lang duurt. Maar je zal je verbazen, elke zoekopdracht wordt direct weergegeven.

Het toont je alle bestanden in elke directory waarin je begint, dus je kunt daar makkelijk in zoeken. Dan heb je nog andere handige kenmerken, zoals het weergeven van miniaturen, het zoeken naar bepaalde bestandstypes, dat soort dingen. Zodra je het gaat gebruiken, vraag je je af hoe je ooit zonder kon. 

8. Handbreak

Het laatste programma is ‘Handbreak‘, een gratis en open source video transcoder of video-converter. Als je ooit naar een “video-omzetter” hebt gezocht, weet je dat er een hoop willekeurige apps op het internet te vinden zijn, waarvoor je moet betalen en zelfs niet eens zo goed zijn. Wat wij fijn vinden aan dit programma is dat het simpel en krachtig is. Het heeft veel geavanceerde instellingen en je kan kiezen uit vrij veel verschillende codecs om te gebruiken.

Dus de apps die tot nu toe genoemd zijn, zijn gewoon apps die iedereen zou kunnen gebruiken. De volgende acht zijn apps voor een iets specifiekere groepen.

Overige

Discord

De eerste is een app genaamd Discord. Als je Ventrilo, TeamSpeak, Mumble of andere spraakchat hebt gebruikt om games te spelen, zou je erover moeten nadenken Discord te gebruiken. We denken dat het het beste spraakchat programma is.

O.B.S

Ooit gehoord van O.B.S. of OBS. Deze no-nonsense applicatie is een scherm-opneemprogramma. Je kan heel simpel jouw beeldscherm filmen en bepaalde filmpjes creëren. Maar het kan ook naar elke RTMP-enabled service streamen, zoals Twitch en YouTube.

obs windows apps

Daarnaast ondersteunt het ook Quick Sync, voor een snellere videoverwerking. Ook heeft een audio mixer plug-in, wat erg goed is. Het enige wat het niet heeft, is de mogelijkheid om een twee keer, gelijktijdig te streamen. Dus als je je game wilt streamen, terwijl je ook webcambeelden wilt laten zien waarop je aan het gamen bent, of bijvoorbeeld een webcam van je toetsenbord, dan kan je beter voor iets anders gaan. 

HitFilm en DaVince Resolve

Als je video’s wilt bewerken en je wilt een programma met iets meer features dan Windows Movie Maker, dan raden wij HitFilm en DaVince Resolve aan.

De gratis versies hiervan zijn minder goed dan de betaalde versies. Maar ze zijn nog steeds perfect in staat filmpjes goed te editen. HitFilm heeft meer features met betrekking tot effecten, zoals allerlei soorten visuele beelden. HitFilm heeft ook meer ingebouwde opties en ondersteunt bijna elk videoformaat. Dus als je met een GoPro filmt, is HitFilm geweldig.

Als je een iets meer geavanceerdere camera hebt, zoals een DSLR, zouden wij voor DaVince Resolve gaan. Het heeft een krachtige kleurcorrectie en kleur grading tools. Ook een feature van Resolve om niet te vergeten, is dat het goed GPU’s gebruikt. Dus als je over een goede videokaart beschikt, is Resolve iets voor jou. 

Gimp

Als je nu op zoek bent naar een gratis Photoshop programma, of gewoon iets beters wilt dan MS Paint, dan is er Gimp, een best krachtige fotobewerker. Maar Windows gebruikers hebben geluk dat ze ook toegang hebben tot paint.net.

Wij hebben beide getest. Gimp is iets krachtiger en heeft veel meer features, waarvan sommige plug-ins echt top zijn, bijvoorbeeld G’MIC.

Gimp software
 

Paint.net heeft niet veel features, maar is ook veel makkelijker om te leren gebruiken. Dus als je nieuw bent met foto’s bewerken, zouden we paint.net sterk aanraden. Een fantastisch programma, en ik denk dat voor de 90% van de gebruikers je het gebruiken want .alles kunt doen qua foto bewerken.

Hw Info

Als laatst bespreken we een hardwaremonitor. Er zijn enorm veel opties en iedereen heeft zijn eigen favoriet. Onze keuze is HW iNFO, een programma voor mensen die hun systeem willen bijhouden. Perfect voor als je je processorgebruik in wilt zien, temperaturen en geheugengebruik. HWiNFO kan het allemaal. 

Conclusie

In dit artikel hebben we de top 8 gratis Windows programma’s die iedereen zou moeten gebruiken besproken. We hopen dat je een paar programma’s hebt gezien, waar je nog niets van wist en heel handig vindt. 

Samenvatting
Top 8 Gratis Windows Programma's Die Iedereen Zou Moeten Gebruiken
Titel van het artikel
Top 8 Gratis Windows Programma's Die Iedereen Zou Moeten Gebruiken
Beschrijving
In dit artikel wordt duidelijk welke 8 gratis windows programma's bijdragen aan een fijne computerervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.