Top 4 Beste Externe SSD Schijven kopen 2024 | Waar op letten

Last updated on januari 2nd, 2024 at 09:52 pm

Externe SSD Schijven worden steeds populairder en dat is natuurlijk niets voor niets. Meer geheugen is iets wat we allemaal wel willen en een externe harde schijf was hier uitstekend voor geschikt. Maar het kan nog beter. De technologie verandert en er komen betere apparaten op de markt. Een externe SSD schijf bijvoorbeeld. Deze is voorzien van een snelle Solid State Drive en zorgt ervoor dat bestanden 10 keer zo snel worden overgeschreven dan een normale ‘HDD’ harde schijf. In dit artikel bespreken we vrij uitgebreid de 3 beste externe SSD schijven van 2024. Als je alleen op zoek bent naar de beste kunnen we je verraden dat dit de Samsung T5 is, die je hier kunt aanschaffen. 

 

Top 4 Beste Externe SSD Schijven Om Te Kopen

 

1. Samsung T5 – Externe SSD – 500GB

 

Samsung T5 Externe SSD 500GB

 

De 500 GB Samsung T5 Portable SSD is de beste draagbare solid-state drive voor de meeste mensen omdat deze betrouwbaar, snel, redelijk geprijsd is en compact. Met een prijs van €150,- (op moment van schrijven), oftewel 30 cent per gigabyte, kost het ongeveer net zoveel per gigabyte als de meeste SSD’s, waarvan er veel langzamer en groter zijn.

De T5 heeft een enkele USB-C-poort die USB 3.1 Gen 2-snelheden ondersteunt (met een maximale theoretische snelheid van 1.250 MB / s) en omvat zowel een USB-C naar USB-C-kabel als een USB-C naar USB-A kabel. Het wordt ook geleverd met erg makkelijk te gebruiken software van de schijven die we onder ogen hebben gehad en AES 256-bit hardwareversleuteling om uw gegevens te beschermen.

Bovendien heeft het een handig indicatielampje, zodat u weet wanneer het is aangesloten en actief gegevens overdraagt. Ook wordt het geleverd met een garantie van drie jaar.

Als je je afvraagt welke externe SSD schijf goed is voor Mac dan is de T5 ook zeker geschikt.

Samsung T5 SSD vergelijken
bron: wirecutter

Bij aansluiting op een USB 3.0-poort bereikt de Samsung T5 met 500 GB opeenvolgende lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 409,8 MB/s en 423,6 MB/s, die ongeveer net zo snel zijn als de concurrentie. Het gebruik van een Thunderbolt 3-poort was zelfs nog sneller: 462,2 MB/s en 493,3 MB/s.

Thunderbolt 3 ondersteunt USB 3.1 Gen 2-snelheden, die (theoretisch) twee keer zo snel zijn als USB 3.0-snelheden. De USB 3.1 Gen 2-snelheden van de Samsung T5 zijn 13% en 17% sneller dan de lees- en schrijfsnelheden van USB 3.0.

Die opeenvolgende lees- en schrijfsnelheden waren ook 26,8 MB/s en 63,4 MB/s sneller dan de op één na snelste schijf waar we naar hebben gekeken, de 512 GB Western Digital My Passport SSD, die ook de USB 3.1 Gen 2-standaard ondersteunt.

Samsung T5 SSD snelheid vergelijken

De willekeurige snelheden van de Samsung T5 waren ook sneller dan die van de concurrentie. Met behulp van een USB 3.0-poort had de T5 willekeurige lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 23,9 MB/s en 40,6 MB/s. Bij aansluiting op een Thunderbolt 3-poort had CrystalDiskMark willekeurige lees- en schrijfsnelheden van 26,1 MB/s en 40,6 MB/s.

Het 500 GB-model kost op moment van schrijven ongeveer €150, oftewel 30 cent per gigabyte, wat overeenkomt met andere USB 3.1 Gen 2 draagbare SSD’s. Dit is best goedkoop, waardoor het qua prijs-kwaliteitverhouding zeer hoog staat. Onze nummer 2, die ook USB 3.1 Gen 2 ondersteunt, kost ongeveer 33 cent per gigabyte.

Drives zoals de 500 GB SanDisk SSD Extreme Portable en de 512 GB Adata SD600 die alleen USB 3.0-snelheden ondersteunen, zijn qua prijs ongeveer hetzelfde, maar zijn iets trager.

Beste Externe SSD Schijf vergelijken
Samsung T5, WD My Passport, ADATA SD600, SanDisk Extreme 500.

Met 2,9 inch lang, 2,3 inch breed en 0,4 inch dik is de Samsung T5 Portable SSD een van de kleinste externe SSD’s die we op dit moment hebben gezien. Het weegt slechts 51 gram, ondanks een aluminium behuizing die solide en robuust aanvoelt, waardoor je het gemakkelijk in je rugzak (of zak) kunt zetten als je ergens anders naar toe moet.

De verschillen in grootte en gewicht tussen de draagbare solid-state drives (SSD) die we hebben opgemerkt, waren echter niet significant. De zwaarste schijf die we tegenkwamen was 90 gram, wat nog steeds erg licht is, dus de meeste mensen zullen het verschil in gewicht niet eens opmerken.

De Samsung T5 bevat draagbare SSD-stuurprogramma’s voor MacOS, Windows en Android. Nadat je de software hebt geïnstalleerd, kan je een wachtwoord toevoegen (of verwijderen) om de AES 256-bit hardwareversleuteling van de schijf in of uit te schakelen. Dit beschermt uw gevoelige informatie tegen ongeoorloofde toegang.

Je kunt het ook gebruiken om te controleren op software- en firmware-updates. Het is eenvoudig te gebruiken en aangenaam om naar te kijken, in tegenstelling tot ouderwetse software die bij veel andere draagbare SSD’s wordt geleverd.

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij bol.com

 

1.5 Samsung T5 Externe SSD – 1 TB

 

Samsung T5 Externe SSD 1TB

 

Ja, je leest het goed. We zijn heel tevreden met de Samsung T5 en de volgende op de lijst, de 1 TB variant verschilt alleen in het aantal geheugen. Als je de opslagruimte dubbel wilt gebruiken en je bent bereid om ongeveer twee keer zoveel te spenderen, raden we de 1 TB Samsung T5 Portable SSD aan.

Omdat solid-state drives met een hogere capaciteit vaak iets betere prestaties bieden, verwachten we dat de 1 TB iets sneller zal zijn dan de 500 GB Samsung T5. Voor ongeveer €360,- (op moment van schrijven) kost het iets meer per gigabyte dan de 500 GB-versie (met dezelfde afmetingen, functies en garantie), namelijk 36 cent per gigabyte.

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij bol.com

 

2. Western Digital MyPassport SSD 512GB

 

Western Digital MyPassport SSD 512GB

 

Als onze eerste keuze, de Samsung T5, is uitverkocht of niet beschikbaar, raden we de 512 GB Western Digital MyPassport SSD aan voor een iets hogere prijs. Uit de test bleek dat de MyPassport SSD ongeveer 30 tot 60 MB/s langzamer is dan de Samsung T5, maar deze was wel weer sneller dan andere twee SSD-schijven die we hebben getest.

Net als de Samsung T5 heeft deze een USB-C-poort en ondersteunt USB 3.1 Gen 2 snelheden. De MyPassport SSD is zelfs nog dunner en lichter (maar langer) dan de T5, maar dit verschilt niet heel veel.

De software is net zo eenvoudig te gebruiken als die van de Samsung en het heeft ook hardwareversleuteling. De MyPassport SSD heeft een garantie van drie jaar, maar mist een indicatielampje.

Western Digital Mypassport SSd 512GB vergelijken

De My Passport SSD werd aangesloten op een USB 3.0-poort en had opeenvolgende lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 387 MB/s en 383,9 MB/s. Hoewel dit nog steeds respectabele snelheden zijn, weerspiegelen ze de langzamere kant van andere externe SSD’s die we hebben zien.

Het gebruik van een My Passport SSD in een Thunderbolt 3-poort verhoogt de opeenvolgende sequentiële lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 435,4 MB/s en 429,9 MB/s aanzienlijk. Het is namelijk een snelheidsverhoging van bijna 50 MB/s.

Het is sneller dan elke schijf, behalve de Samsung T5, die ongeveer 30 MB/s sneller is bij het lezen en 60 MB/s sneller is bij het schrijven in dezelfde test.

De Western Digital heeft ook snelle willekeurige lees- en schrijfsnelheden. De gemiddelde USB 3.0 willekeurige lees- en schrijfsnelheden zijn respectievelijk 15.8 MB/s en 26.1 MB/s. Via een Thunderbolt 3-poort heeft de MyPassport SSD willekeurige lees- en schrijfsnelheden van 19,4 MB/s en 27,2 MB/s. Het is een beetje langzamer dan de lees- en schrijfsnelheden van de Samsung met ongeveer 7 MB/s en 13 MB/s.

De My Passport SSD heeft een USB-C-poort en wordt geleverd met een USB-C naar USB-C-kabel. Het bevat ook een kleine USB-C naar USB-A-adapter voor oudere systemen, maar gezien het formaat denken we dat ze gemakkelijk kwijt kunnen raken.

We ontdekten dat de USB-A-adapter de MyPassport SSD ook een beetje vertraagde; toen we de MyPassport testten met de USB-A-kabel van de Samsung T5, had het opeenvolgende lees- en schrijfsnelheden die ongeveer 10 MB/s sneller waren.

De 512 GB My Passport SSD kost ongeveer €173, of 33 cent per gigabyte, wat iets meer is dan de snellere Samsung T5. Het 256 GB-model kost op dit moment 39 cent per gigabyte en het 1 TB-model van Western Digital bedraagt dezelfde prijs als de 512 variant: 33 cent per gigabyte.

 

Western Digital MyPassport SSD 512GB

 

Met 7.62 cm lang, 2.54 inch breed en 1 cm dik sluit de Western Digital aan bij onze topkeuze als een van de meest compacte draagbare solid-state drives die we hebben gevonden. Vergeleken met de Samsung T5 is de My Passport SSD 1,5 cm langer en 1,3 cm dunner.

Het weegt 39,7 gram, wat -11,3 gram lichter is dan onze favoriet. Hiermee is het de lichtste SSD die we hebben gezien.  De behuizing van de My Passport SSD voelde net zo stevig aan als de Samsung T5, hoewel de metallic grijze onderkant wel vingerafdruk gevoelig is.

De My Passport SSD omvat Western Digital Discovery-installaties voor Mac en Windows. Met Discovery heb je toegang tot Western Digital Security, waar je je wachtwoordinstellingen kan beheren en tevens de hardwareversleuteling van de AES 256-bits kan activeren. Ook is het mogelijk om een ​​back-up te maken via de Discovery-software van Western Digital.

Hoewel de software eenvoudig te gebruiken is, bevat het ook advertenties voor andere toepassingen, zoals Plex, Upthere Home en Acronis True Image. Het is mogelijk om deze advertenties te verbergen door op de pijl-omlaag op het tabblad ‘Beschikbare apps’ te klikken, maar je moet dit elke keer doen als je de app opent.

De My Passport SSD heeft geen indicatielampje zoals de Samsung T5 Portable SSD, maar hij heeft wel drie jaar garantie.

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij bol.com

 

 

Goede Externe SDD schijven, maar net iets minder goed

 

3. ADATA Externe SSD SD600 512GB

 

ADATA Externe SSD SD600 512GB

 

In USB 3.0-tests had de Adata SD600 opeenvolgende leessnelheden van 413,6 MB/s en opeenvolgende schrijfsnelheden van 419,2 MB/s, evenals willekeurige leessnelheden van 23 MB/s en willekeurige schrijfsnelheden van 39,6 MB/s.

Het was ongeveer net zo snel als de Samsung T5 in dezelfde test, en ongeveer 20 MB/s sneller dan de Western Digital. Maar de meeste mensen die een externe SSD kopen, zullen waarschijnlijk USB 3.1 Gen 2 of Thunderbolt 3-poorten hebben en de snelheid van onze onze favoriet, de Samsung T5, was veel sneller dan de Adata’s via een USB 3.1-verbinding.

Ook is de Adata fysiek groter (en zwaarder) dan zowel de T5 als de Western Digital en de software is niet zo eenvoudig te gebruiken.

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij bol.com

 

4. SanDisk Extreme 500

 

SanDisk SSD Extreme Portable 500GB

 

De SanDisk Extreme 500  is net iets minder dan de rest. In de USB 3.0-test had het opeenvolgende lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 416,3 MB/s en 235,9 MB/s.

Het was net zo snel als onze beste keuze bij het lezen van gegevens, maar bijna 200 MB/s langzamer bij het schrijven van gegevens. In onze willekeurige lees- en schrijfproeven behaalde het snelheden van respectievelijk 20,1 MB/s en 6,3 MB/s.

Nogmaals, de SanDisk had vergelijkbare leessnelheden met onze favorieten, maar de schrijfsnelheden waren simpelweg langzamer, namelijk ongeveer 30 MB/s. Hij is vrij klein en licht (7,6 bij 7,6 bij 1 cm en 76 gram), maar hij is nog steeds groter en zwaarder dan de T5 en Western Digital.

De meegeleverde software was eenvoudig te gebruiken, maar minder intuïtief dan de concurrentie, en daarnaast het mist een indicatielampje.

 

Bekijk HIER de prijs en voorraad bij bol.com

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een externe SSD schijf?

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een externe SSD schijf?

bron: Tony Webster

Dit is waar je op moet letten als je een externe SSD wilt kopen.

 • Betrouwbaarheid: een draagbare SSD moet uw gegevens beschermen.
  • Stevigheid: aangezien draagbare SSD’s geen bewegende delen bevatten, zijn ze minder gevoelig dan mechanische schijven voor crashes wanneer ze vallen. Hoewel een draagbare harde schijf of een vaste schijf van een desktop minder goed tegen een stootje kan, is een externe SSD beter bestand tegen temperatuur en trillingen dan een harde schijf. Een draagbare SSD moet ook stevig gebouwd zijn en niet krakend of hol voelen. Fabrikanten zoals Samsung en SanDisk controleren elk aspect van de SSD-ontwikkeling door hun eigen SSD-controllers, firmware en NAND te maken. Dit betekent dat ze vanaf het begin hun draagbare SSD’s kunnen ontwerpen om betrouwbaar te laten werken.
  • Duurzaamheid: Flash-geheugencellen kunnen slechts zo vaak worden geschreven voordat ze versleten zijn. Je zou honderden terabytes aan gegevens moeten schrijven om zelfs maar te beginnen met het verspillen van de schijf, en heel weinig mensen zullen ooit in de buurt van dat limiet komen – maar een goed uithoudingsvermogen is een bonus, vooral als je een taak met hoge intensiteit uitvoert op de schijf, zoals 4K-videobewerking.
 • Lees- en schrijfsnelheid: snelheid is de reden dat je veel meer uitgeeft aan een draagbare SSD dan een draagbare of externe harde schijf op je desktop, dus hebben we zowel opeenvolgende als willekeurige snelheden getest. Hoewel snelle opeenvolgende snelheden belangrijk zijn voor het overbrengen en back-uppen van grote blokken gegevens naar je schijf, zijn snelle willekeurige snelheden essentieel als je programma’s of games direct van de draagbare SSD moet uitvoeren.
 • Verbindingstype: We hebben zowel USB-A- als USB-C1-modellen in deze review gebruikt. Dit geeft de vorm van de fysieke connector aan, maar niet noodzakelijk de snelheid van de gegevensoverdracht of de snelheid van de voeding. USB-C ondersteunt USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1 Gen 2 of Thunderbolt 3-snelheden. We hebben ook alleen externe USB 3.0 (of snellere) externe SSD’s overwogen in deze recensie. Hoewel USB 3.0 theoretisch gegevens kan overbrengen met een maximale snelheid van 625 MB/s, is USB 3.1 Gen 2 twee keer zo snel met een maximale theoretische snelheid van 1.250 MB/s, en Thunderbolt 3 heeft theoretische maximale snelheden van 5.000 MB/s, acht keer sneller dan USB 3.0. USB 3.1 Gen 1 is hetzelfde als USB 3.0.
 • Prijs: duurdere draagbare SSD’s kunnen hogere snelheden bieden, maar je wilt niet te veel betalen om extra snelheden te krijgen of andere functies die je wellicht niet opmerkt. De SanDisk beweert bijvoorbeeld dat de Extreme 900 lees- en schrijfsnelheden heeft van respectievelijk 850 MB/s en 800 MB/s – meer dan 1,8 keer zo snel als de Samsung T5 – maar voor de meeste mensen is het niet noodzakelijk om 2 keer zoveel te betalen voor een SSD die gegevens sneller dan 400 MB/s overdraagt.
 • Capaciteit: een capaciteit van ongeveer 500 GB voor ongeveer €150,- vertegenwoordigt momenteel de beste combinatie van betaalbaarheid, ruimte en snelheid. Schijven met capaciteiten van 1 TB en 2 TB zijn meestal net zo kosteneffectief, maar kosten meestal ongeveer €400 en €800. 250 GB-versies aan de andere kant zijn te klein voor veel mensen, en ze zijn meestal duurder per gigabyte.
 • Omvang en gewicht: een draagbare SSD moet licht en compact zijn. Veel schijven hebben ongeveer de afmetingen van een stapel plakbriefjes, of zelfs kleiner. Omdat SSD-schijven geen draaiende schijven hebben, kunnen ze lichter en compacter worden gemaakt dan harde schijven.
 • Versleuteling: draagbare SSD’s die de Advanced Encryption Standard (AES) ondersteunen, ontwikkeld door het National Institute of Standards and Technology (NIST), kunnen gevoelige informatie betrouwbaarder beschermen. Externe solid-state schijven met AES vereisen geen software om deze in te stellen.  Hoewel sommige software wachtwoordbeveiliging bevatten om versleuteling mogelijk te maken en je gegevens beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Dit geldt zelfs als de schijf uit de behuizing wordt verwijderd. Niet alle draagbare SSD’s bieden deze functie en we geven prioriteit aan schijven die dat wel doen.
 • Software: Back-up software is een leuke toevoeging aan een draagbare SSD, maar het is niet essentieel. Als je wilt, kan je online veel alternatieven services voor back-up vinden.
 • Garantie en klantenservice: Drie jaar garantie is standaard bij draagbare SSD’s, hoewel we een handvol met minder indrukwekkende garanties tegenkwamen. Goede klantenservice is ook waardevol als er iets misgaat.

 

Voor wie is een externe SSD interessant?

 

Voor wie is een externe SSD interessant?

bron: Nils Werner

Externe SSD’s zijn 3 tot 5,5 keer sneller dan draagbare harde schijven of externe desktopschijven. Ze zijn ook veel compacter en duurzamer, veiliger en ze voelen minder warm aan op minder stroom.

Al die voordelen hebben echter een groot nadeel: prijs. Een draagbare SSD van 500 GB kost ongeveer €200. Voor hetzelfde geld zou je een 8 TB desktop-harde schijf of twee 4 TB draagbare harde schijven kunnen krijgen.

Een draagbare SSD van 500 GB kost ongeveer €170,-. Voor hetzelfde geld zou je een desktop-harde schijf van 8 TB of twee draagbare 4TB-harde schijven kunnen krijgen.

Draagbare harde schijven zijn ideaal voor reizen en voor mensen die vaak grote hoeveelheden gegevens tussen computers overdragen. Ook het feit dat het draadloze externe harde schijven zijn, maakt het perfect. Als je alleen een schijf nodig hebt om een ​​back-up van je gegevens te maken en je je geen zorgen hoeft te maken over de snelste overdrachtssnelheden, is een draagbare harde schijf veel minder duur. Het nadeel daarvan is weer dat het niet zo snel, duurzaam, compact of veilig is.

Als je het grootste deel van je tijd aan dezelfde desktop besteedt of als je meer dan 4 TB aan opslagruimte nodig hebt, kan je een externe desktop-harde schijf aanschaffen. Het is zelfs sneller en goedkoper per gigabyte dan een draagbare harde schijf, maar dan omvangrijk. Maar… je moet niet van plan zijn om ermee te gaan reizen.

Het is mogelijk om je eigen draagbare SSD te bouwen. Je zou dan een SSD en een aparte behuizing moeten kopen maar dit, raden we het niet aan. Het is niet moeilijk, maar het bespaart je geen geld in vergelijking met de aankoop van onze nummer 1, de Samsung T5.

 

Conclusie

We zijn aan het einde gekomen van onze review ‘Top 4 Beste Externe SSD Schijf kopen 2024 | Ultieme Koopgids’. Het moge duidelijk zijn, de Samsung T5 is de best geteste externe harde schijf en daarom raden wij deze externe SSD-schijf dan ook zeker aan.

Het is een razendsnelle en relatief goedkope externe SSD-schijf die heel geschikt is voor mensen die vaak met grote bestanden op pad gaan, zoals fotografen videobewerkers of voor andere mensen met creatieve beroepen die vaak hun werk moeten laten zien. Natuurlijk is het ook gewoon interessant voor mensen die vaak veel bestanden bij zich hebben en snel toegang daartoe moeten hebben.

De Samsung T5 heeft een super snelle schrijfsnelheid, waardoor je bijvoorbeeld 15 lange films letterlijk in secondes overzet. Daarnaast beschikt het over 256-bit aes encryptie, waarmee het beveiligd is tegen kwaadwillende programma’s die je gegevens proberen te stelen, maar ook als je het bijvoorbeeld kwijt raakt.

Het is trouwens niet alleen intern beveiligd, maar het is ook schokbestendig tot een hoogte van 2 meter. Dus als je het per ongeluk van een tafel laat vallen, is dat gelukkig geen probleem. Een ander kenmerk is zijn formaat. Met deze afmetingen is het kleiner dan een pakje speelkaarten.

Bovendien is het gewicht ongeveer 51 gram, waardoor je nooit meer met grote schijven hoeft te zeulen. Je stop het gewoon in je binnenzak, zonder dat je er last van hebt. Wat wil je nog meer?

Succes!

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.